Ryszka Rafał
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Biblioteka Jerzmanowice
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(783)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(469)
Ryszka Rafał
(-)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(224)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(210)
Goliński Zbigniew
(201)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(200)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Steel Danielle (1947- )
(175)
Jachowicz Stanisław
(159)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(158)
Prus Bolesław (1847-1912)
(155)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(152)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(148)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(148)
Lech Justyna
(138)
Roberts Nora (1950- )
(134)
Rolando Bianka
(131)
Mickiewicz Adam
(129)
Czechowicz Józef
(119)
Disney Walt (1901-1966)
(115)
Marlier Marcel (1930-2011)
(110)
Liebert Jerzy
(105)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(101)
Napierski Stefan
(101)
Słowacki Juliusz
(101)
Fabianowska Małgorzata
(99)
Shakespeare William (1564-1616)
(98)
Delahaye Gilbert (1923-1997)
(97)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(96)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Dąbrowska Maria (1889-1965)
(94)
Sandemo Margit (1924-2018)
(94)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(92)
Orzeszkowa Eliza
(91)
Wilczek Piotr
(90)
Zimnicka Iwona (1963- )
(88)
Kraszewski Józef Ignacy
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Asnyk Adam
(86)
Bogdziewicz Monika
(84)
Głowińska Anita
(82)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(80)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(80)
Lem Stanisław (1921-2006)
(80)
Sekuła Elżbieta
(80)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(79)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(79)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(78)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(78)
Baudelaire Charles
(77)
Zarawska Patrycja (1970- )
(77)
Kasprowicz Jan
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Maliszewski Karol
(74)
Drewnowski Jacek (1974- )
(72)
Kornhauser Julian
(72)
King Stephen (1947- )
(71)
Syrokomla Władysław
(70)
Kwiatkowska Katarzyna
(69)
Mosiewicz-Szrejter Maria (1971- )
(69)
Mróz Remigiusz (1987- )
(68)
Polkowski Andrzej (1939-2019)
(67)
Rzehak Wojciech
(67)
Goscinny René (1926-1977)
(66)
Popławska Anna
(66)
Lange Antoni
(65)
Stopka Dorota
(65)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(64)
Tuwim Julian (1894-1953)
(63)
Włodarczyk Barbara
(63)
Centkiewicz Czesław Jacek (1904-1996)
(62)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(62)
Marciniakówna Anna
(62)
Kochanowski Jan (1530-1584)
(61)
Szal Marek
(61)
Fabisińska Liliana (1971- )
(60)
Sienkiewicz Henryk
(60)
Twain Mark (1835-1910)
(60)
Pasewicz Edward
(59)
Rodziewiczówna Maria (1864-1944)
(59)
Sparks Nicholas (1965- )
(59)
Bunsch Karol (1898-1987)
(58)
Keff Bożena
(58)
Mazan Maciejka
(58)
Michalak Katarzyna (1969- )
(57)
Stefańska Paulina
(57)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Pedagogika przeżyć
(1)
Praca zespołowa
(1)
Gatunek
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Kto w tej książce będzie szukał kolejnych prostych i szybkich recept na ciekawą pracę grupową, ten się rozczaruje. To nie jest typowa książka kucharska.[...] Publikacja Rafała Ryszki stanowi unikat na rynku wydawniczym ? jest zaledwie drugą pozycją dotyczącą pedagogiki przeżyć w polskiej literaturze.Niniejsza książka porusza temat niezwykle istotny z punktu widzenia współczesnej pedagogiki i stanowi ważny wkład w rozwój szerokiego nurtu edukacji przygodowej ? outdoor eduaction, adventure education czy pedagogiki przeżyć ? który od kilku lat stopniowo zyskuje coraz większą popularność w Polsce. A przy tym opracowanie R. Ryszki jest dobrze wyważonym połączeniem wiedzy teoretycznej i praktycznej.[...]poleca ImpulsGotowanie, podobnie jak praca z ludźmi, wymaga zaangażowania, cierpliwości, znajomości rzeczy, próbowania i uczenia się na swoich błędach. Wychowanie, tak jak gotowanie, to umiejętność, której nabywa się z czasem. Obie ? oparte na wiedzy ? są specyficznym rodzajem sztuki, w której liczą się talent, wyobraźnia, wyczucie i doświadczenie. Mając wszystkie potrzebne składniki, trzymając się ściśle przepisu, często okazuje się, że szczypta pozornie mało znaczącej przyprawy decyduje o tym, iż cała potrawa jest smaczna lub zupełnie niezjadliwa. Zamiast się nią cieszyć i rozkoszować, trzeba ją z żalem wyrzucić.Zawartość tej książki można więc potraktować jako spis zjadliwych i pożywnych produktów, zalecanych technik przygotowania i podawania smacznego, zdrowego jedzenia, ale nie jest to tylko książkowa wiedza. Praca z grupą: dania główne, przystawki, zupy i sosy, przyprawy i desery w rękach zdolnego kucharza nabiorą cech kulinarnego majstersztyku. Zachwianie proporcji, pośpiech, sztampa i rutyna zniweczą nawet najlepsze przepisy i teorie. Dlatego nie ma tu gotowych instrukcji, jest to bardziej spis składników do własnego eksperymentowania i zweryfikowania w praktyce.Niniejsza publikacja dotyczy specyficznej metody pracy z grupą. Choć zrodziła się ona stosunkowo niedawno, bo na początku XX wieku w Niemczech, burzliwy wiatr historii szybko przeniósł ją na Wyspy Brytyjskie, a stamtąd po drugiej wojnie światowej rozwiał daleko w świat. Tylko w ciągu roku ze zorganizowanych, najbardziej wystandaryzowanych form realizacji tej metody korzysta co najmniej milion osób na całym świecie. Ten sposób pracy z ludźmi, jak mało który, łączy sprawdzone doświadczenia pedagogiczne z różnych źródeł i odważnie czerpie z dorobku filozofii, psychologii czy nauk społecznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Jerzmanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37 [lok. Wypożyczalnia] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej